Octavia '99 1.9 TDI - wymina świc żarowych.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Robert.S
    Classic
    • 2010
    • 6

Zamieszczone przez bradley
    ...Ja uzytkuje od niedawna Toyo T1R (Vki) i poki co jestem zadowolony. ... Powyzej dopuszczalnej granicy jest wrazenie, ze opona ugina sie na bok i nalezy zwolnic.
    IHMO sa ciche.
    I to jest jedna z jej zalet. Niektóre opony są twardsze "na boki", ale jak już "puszczą" na łuku to lądujesz w rowie bez ostrzeżenia. T1-R daje Ci ten margines, gdzie czujesz, że zaczyna delikatnie "popuszczać" ale masz jeszcze czas, żeby odpuścić i przejść gładko przez zakręt.
    Jeżdżę na T1-R już trzeci sezon i na następny też je wezmę.
  • MWmarcino
    Classic
    • 2009
    • 2

Witam

Ojciec posiada auto Skoda Octavia '99 1.9 TDI, jest jej pierwszym i zarazem jedynym właścicielem :P
    Auto ma przejechane 160 tyś. km i mam zamiar wymienić mu świece żarowe. :wink:
    Jakie świece polecacie?
    Czy jest to trudne i na co trzeba zwrócić szczególna uwagę?

A propos co to są za oznaczenia silników 1.9 TDI (alh,arl...) :?:

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Komentarz

• kornat
      Rider
      • 2007
      • 578

BERU, BOSCH, NGK
      Trudne nie jest. Zawsze trzeba uważać aby świecy nie urwać.

Komentarz

• phrix
        L&K
        • 2007
        • 1000
        • Audi
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Polecam świeczki Beru, czyli takie jakie były domyślnie kręcone. Co się tyczy wymiany to musisz mieć klucz do wymiany świec. Koszt to coś koło 15 PLN. Wymiana jest bardzo prosta najpierw czyscisz okolice świec z syfu (najlepiej kompresorem, co by nic do silnika nie wpadło), zdejmujesz przewody i wykręcasz świeczki. Wymieniaj zawsz komplet nawet jak pozostałe są dobre.

Wszystkie silniki mają swoje oznaczenie co pozwala je scharakteryzować np. przy doborze części. Wlepa z typem silnika jest w papierach gwarancyjnych lub w bagażniku w formie naklejki.
        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Swieczki wymienia sie jak sa uszkodzone, jak dzialaja to nie ma sensu moim zdaniem ich zmieniac :roll:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• phrix
            L&K
            • 2007
            • 1000
            • Audi
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maicroft mnie uczono, że jeżeli jest spalona więcej niż jedna to wymieniamy komplet. Jak znam życie to pewno jest pierwsza wymiana od nowości, tw. ja bym wymieniał całość bo koszty nie są wielkie. W O1 TDI jest o tyle dobrze, że dostęp do nich jest bardzo dobry.
            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Ale kolega nie napisal ze padla mu chociaz jedna
              Spritmonitor.de

Komentarz

• MWmarcino
                Classic
                • 2009
                • 2

Sorry bo trochę mnie nie było na forum.
                Tak jest to pierwsza wymiana od nowości. A może czymś popsikać żeby nie zerwać świecy i nie zrobić większego "kuku" niż jest (jakoś detergent/odrdzewiacz). Kupić klucz do odkręcania świec żarowych czy jakąś długą "dziesiątkę" nasadową?
                Bardzo dziękuje za zaangażowanie w temat i pozdrawiam.

Komentarz

• phrix
                  L&K
                  • 2007
                  • 1000
                  • Audi
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Psikanie zbyt wiele nie daje, jak ma się zerwać to się zerwie. Jak dajesz do mechanika to czasem możesz usłyszeć zdanie, że "koszty ewentualnego zerwania świecy ponosi klient". Klucz wystarczy ten z najtańszych, byle świeca się w nim chowała.

_

Komentarz

Pracuję...